Dolar 32,4764
Euro 34,8041
Altın 2.478,29
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 22°C

GÜL’DEN BAŞBUĞ’UN O SÖZLERİNE YANIT!

GÜL’DEN BAŞBUĞ’UN O SÖZLERİNE YANIT!
20 Şubat 2019 21:41
190

Abdullah Gül’den İlker Başbuğ’un o sözlerine yanıt 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un 2010 YAŞ sürecinde yaşanılan olaylarda Başbakan Erdoğan’ın daha uzlaşıcı, Cumhurbaşkanı Gül’ün ise daha ısrarlı olduğunu gördüm” açıklamasına yanıt verdi.

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un “2014 ve 2015 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantılarında alınan kararlar neticesinde terfi ettirilen general/amirallerin yüzde 65’i, ordudan 15 Temmuz sonrası tasfiye edildi. Bu çok düşündürücüdür. 2010 YAŞ sürecinde yaşanılan olaylarda Başbakan Erdoğan’ın daha uzlaşıcı, Cumhurbaşkanı Gül’ün ise daha ısrarlı olduğunu gördüm” şeklinde sözlerine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den cevap geldi.

İlker Başbuğ’un ‘YAŞ’ Açıklamasına Abdullah Gül’den Yanıt Geldi: Cumhurbaşkanı Bu Sürece Katılamaz

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un “2010 YAŞ sürecindeki olaylarda Cumhurbaşkanı ısrarlıydı” sözlerine yanıt veren Abdullah Gül, “Cumhurbaşkanı YAŞ üyesi olmadığından bu sürece katılamaz.” dedi.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ “2010 YAŞ sürecinde yaşanılan olaylarda Başbakan Erdoğan’ın daha uzlaşıcı, Cumhurbaşkanı Gül’ün ise daha ısrarlı olduğunu gördüm” demişti. Bu sözlere yanıt veren Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Cumhurbaşkanı YAŞ üyesi olmadığından bu sürece katılmaz.” dedi.

“GÜL’Ü DAHA ISRARLI GÖRDÜM”

İlker Başbuğ, “2014 ve 2015 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantılarında alınan kararlar neticesinde terfi ettirilen general/amirallerin yüzde 65’i, ordudan 15 Temmuz sonrası tasfiye edildi. Bu çok düşündürücüdür. 2010 YAŞ sürecinde yaşanılan olaylarda Başbakan Erdoğan’ın daha uzlaşıcı, Cumhurbaşkanı Gül’ün ise daha ısrarlı olduğunu gördüm” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI’NIN GÖRÜŞLERİ ESAS ALINIR”

Başbuğ’a yanıt veren eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ prosedürleri ile ilgili üç noktanın kamuoyunun bilgisine sunulmasının faydalı olduğunu söyledi.

Gül, açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

“Anılan tarihlerde Kuruluş Kanunu’na göre YAŞ toplantıları başbakanın başkanlığında toplanır ve TSK personelinin terfi işlemlerini tartışıp karara bağlar. Bu kapsamda general ve amiralliğe yükselecek albaylar ile bir üst rütbeye terfi ettirilecek generaller ve amiraller YAŞ toplantısında belirlenir ve bir üst rütbeye terfi ettirilirler. Cumhurbaşkanı YAŞ üyesi olmadığından bu sürece katılmaz. YAŞ toplantılarında kararlaştırılıp hazırlanan terfi listeleri toplantı sonrası Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulur. Öte yandan Bakanlar Kurulu’nun teklifiyle ve Cumhurbaşkanının imzasıyla gerçekleşen genelkurmay başkanı ataması ve müşterek kararnameyle yapılan kuvvet komutanlarının atamalarında ise Cumhurbaşkanı’nın görüş ve direktifleri esas alınır.”

 

2010 YAŞ TOPLANTISINDA NELER OLMUŞTU?

2010 YAŞ kararlarıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ emekli olurken, Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner gelmişti. Yüksek Askeri Şura’da Koşaner’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine ise atama yapılmamıştı. “İnternet andıcı” iddiası nedeniyle Zekeriya Öz tarafından ifade vermeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’la ilgili herhangi bir atama kararı alınmamış, emekliliği gelen Iğsız, 30 Ağustos’ta otomatik olarak emekliye ayrılmıştı.

2010 YAŞ toplantısında Balyoz ve Ergenekon operasyonlarında adı geçen komutanların birçoğu hakkında terfi işlemi yapılmamıştı.