Dolar 32,5723
Euro 34,9777
Altın 2.460,03
BİST 9.887,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 21°C

EMEKLİ ASTSUBAY KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU!

EMEKLİ ASTSUBAY KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU!
11 Ocak 2019 20:40
161

Bolu’da Fetö Sanığı Askerler Hakim Karşısında

Bolu’da, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 9 askerin yargılanmasına başlandı.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 8 ayrı duruşmaya, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla haklarında dava açılan, meslekten ihraç edilen ve açığa alınan subay ve astsubay tutuksuz 9 asker ile avukatları katıldı.

İlk duruşmada, 2016 yılında emekli olan astsubay İ.E. savunmasını yaptı. Hayatının çok büyük kısmında psikolojik rahatsızlıklarla baş etmek zorunda kaldığını anlatan İ.E, bundan dolayı birtakım dini gruplarca kandırıldığını iddia etti.

İ.E, 2005 yılında intihara kalkıştığını ve uzun süre GATA’da tedavi gördüğünü belirterek, “Bolu’ya tayin olduğumda çocukluk yıllarından tanıdığım bir arkadaşla karşılaştım. Durumumu ona anlattım. Bunu maneviyat eksikliğine bağladı ve beni ‘Asım’ kod adli kişi ile tanıştırdı. Benim bu ve benzer dini yapılara gitmemin sebebi rahatsızlığıma bir çare bulmaktı. Başka bir suçum yok, beraatımı talep ederim” diye konuştu.

Mahkeme, eksik hususların giderilmesi ve sanığın bahsettiği sağlık sorunları ile ilgili rapor alınması için duruşmayı 29 Mart’a erteledi.

Meslekten ihraç edilen subayın davası

Aynı mahkemedeki ikinci duruşmada ise meslekten ihraç edilen hava subayı F.Y’nin yargılanmasına başlandı.

Savunmasında, 2005 yılında Işıklar Askeri Lisesi’nin kazandığını ve burada ‘Asım’ kod isimli V.D. ile tanıştırıldığını aktaran F.Y, 2009 yılında Hava Harp Okulu’na gittiğinde bir süre görüşmeye devam ettiğini, daha sonra Murat ismi ile tanıdığı M.Ş. okul bitene kadar iletişimde olduğunu anlattı.

F.Y, mezun olduktan sonra İzmir Gaziemir’de Hava Teknik Okullar Komutanlığı’na atandığını belirterek, “Burada M.Ş, beni yeniden aramaya başladı. Benimle bir şahsı irtibatlandırmak istediğini söyledi. Ben bu dönemde irtibatımı koparmak istedim. Benim hakkımda birtakım kararlar alıp uygulamaya başlamışlardı. Bundan çok rahatsız olmuştum. Okul döneminde yapı ile bağımı koparırsam okuldan atacağım şeklinde tehdit etmişlerdi. Mezun olunca bu tehdit ortadan kalkınca irtibatımı koparmak istedim.” ifadesini kullandı.

Duruşma, eksik hususların giderilmesi ve tanıkların dinlenmesi için 8 Mart tarihine ertelendi.

– Meslekten ihraç edilen diğer 7 askerin davaları

Aynı mahkemede yapılan diğer 6 ayrı duruşmada ise görevlerinden ihraç edilen astsubaylar F.Ç, M.D, İ.M, H.T, A.O, E.B ile kurmay subay S.K’nin yargılanmasına başlandı.

Savunma yapan tutuksuz sanıklar, haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek suçsuz olduklarını ileri sürdü.

Dosyalardaki eksik hususların giderilmesi ve tanıkların dinlenilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmaları mart ayına erteledi.

 

***

 

Manisa’daki Fetö’nün Darbe Girişimi Davası
 

Manisa’da, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 6’sı tutuklu 9 sanığın yargılandığı davada cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı.

Manisa 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, meslekten ihraç edilen tutuklu sanıklarla avukatları katıldı.

Duruşmanın bugünkü oturumunda savcı, sanıklara yönelik esas hakkındaki mütalaayı okudu.

İddia makamı, eski Manisa merkez komutan vekili albay Murat Yılmaz, albay Nihat Eryılmaz, yarbaylar Engin Yücel ve Şükrü Özermiş, yüzbaşı Mustafa Tacıbozuk ve üsteğmen İlhan Gözüyukarı hakkında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından ağırlaştırılmış hapis cezası talep etti.

Üsteğmen Yunus Bayat ile astsubay Tarık Demirtaş’ın bütün suçlamalardan beraatini isteyen savcı, astsubay Ferdi Yörüyen’in darbe girişimiyle ilgili suçlamalardan beraati, FETÖ/PDY üyeliğinden ise cezalandırılması talebinde bulundu.

Yaklaşık 1,5 saat süren mütalaanın ardından sanıklar ve avukatları esas hakkında savunmalarını yaptı.

Mütalaayı reddeden sanıklar, esas hakkında savunma yapmak için mahkeme heyetinden süre istedi.

“DARBENİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIM”

Tutuklu sanık Murat Yılmaz savunmasında askeri darbeyi kabullenmeyen bir yapısı olduğunu belirterek, “Ben 12 Eylül darbesini hayatımın gençliğinde gören ve çözüm olmadığını o gün darbeyi yapanları alkışlayanların daha sonra yargılandığını gördüm. Gerek bu darbenin FETÖ’cüler tarafından yapıldığını anladığımda, gerek emir komuta zinciriyle gelmiş olsa da darbecilerin karşısında durur yargılanmayı tercih ederdim. Tahliyemi talep ediyorum.” dedi. Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar da tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, mütalaaya karşı savunma için, sanıklara ve avukatlara ek süre verilmesine karar verdi. Duruşmayı 19 Mart gününe erteledi.

İddianameden

Manisa’da FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar eski Manisa merkez tugay komutan vekili albay Murat Yılmaz, eski albay Nihat Eryılmaz, eski yarbaylar Engin Yücel ve Şükrü Özermiş, eski yüzbaşı Mustafa Tacıbozuk, eski üsteğmen İlhan Gözüyukarı, astsubay Tarık Demirtaş ile eski astsubay Ferdi Yörüyen ve eski üsteğmen Yunus Bayat hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.

Ayrıca örgütün bölge talebe mesulü olduğu iddia edilen Gözüyukarı ve FETÖ’nün mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonla iletişime geçtiği öne sürülen Bayat hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis cezası istenmişti.