Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
BİST 9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 22°C

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI! CEZAEVLERİNDE KALMA SÜRESİ KISALIYOR…

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI! CEZAEVLERİNDE KALMA SÜRESİ KISALIYOR…
5 Mart 2019 08:47
104

Cezaevinde kalma süresi kısalacak

Adalet Bakanlığı, af yerine kamuoyu vicdanını rahatsız etmeyecek yeni düzenleme üzerinde çalışıyor. Düzenleme, cezaevlerindeki doluluğu düşürecek ve yargının da iş yükünü azaltacak

Adalet Bakanlığı, af yerine kamuoyu vicdanını rahatsız etmeyecek, ceza infaz sistemindeki aksamaları giderecek, cezaevlerindeki doluluğu düşürecek ve yargının da iş yükünü azaltacak bir paket üzerinde çalışıyor. Seçim sonrası Meclis gündemine taşınması planlanan pakette, cezaevlerinde kalma sürelerinin düşürülmesi, bazı suçların para cezasına çevrilebilmesi gibi düzenlemeler de bulunuyor. Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları devam eden yargı paketinde öne çıkanlar şöyle:

CEZA İNFAZ SÜRESİ: Öncelikli olarak ceza infaz sürelerinde indirime girilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda bu sürenin yüzde 50’ye doğru indirilmesi üzerinde düşünülüyor. Böylece eski sisteme geri dönülmüş olacak. Çünkü 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66’a yükseltilmişti. Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50’sini çekenler dışarı çıkabilecek. Terör suçlarında ise infaz sürelerinin korunması eğilimi bulunuyor.

AÇIK CEZAEVİNE ALMA: Hükümlülerin açık cezaevine alınma sürelerinin gözden geçirilmesi de masada bulunuyor. Daha kısa sürede açık cezaevine geçişler sağlanarak cezaevlerindeki sıkıntı giderilmeye çalışılacak.

UZLAŞMACI VE ARABULUCU: Uzlaştırma, arabuluculuk gibi mahkemeye gitmeden sorunların çözülmesini sağlayan sistemlere dönük düzenlemeler de çalışılıyor. Bunların baktığı konuların kapsamının genişletilmesi ve böylece yargının iş yükünün daha da azaltılması planlanıyor. Bu sistemden yürürlüğe girdikten sonra yargının iş yükünde önemli bir düşüş oldu.

HAPİS CEZASI: Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerinde bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi düşünülüyor. Hangi suçların bu kapsama alınabileceğine bakılıyor. Kamu vicdanını sızlatmayacak suçlar bu kapsama dahil edilecek.

CMK’DA DÜZENLEME: Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) bazı düzenlemelerin yapılması düşünülüyor. AB ile ilişkiler ve demokratikleşme açısından hangi değişikliklerin yapılabileceğine bakılıyor.