Dolar 32,3676
Euro 34,9560
Altın 2.325,34
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

ASTSUBAY ÇİFTLİKBANK’TAN ŞİKAYETÇİ OLDU!

ASTSUBAY ÇİFTLİKBANK’TAN ŞİKAYETÇİ OLDU!
18 Mayıs 2019 10:01
125

Çiftlik Bank’ın Üçüncü Duruşmasında 51 Mağdur Dinlendi

Kurucusu olan firari sanık Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7’si firari 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının üçüncü duruşmasında 51 mağdur dinlendi.

Kurucusu olan firari sanık Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7’si firari 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının üçüncü duruşmasında 51 mağdur dinlendi. İşitme ve konuşma engelli bir mağdur yazılı olarak alınan ifadesinde, internette gördüğü reklamlar üzerine sisteme 75 bin lira para yatırdığını söyleyerek, “Mehmet Aydın’ın tutuklanmasını ve paramın iade edilmesini istiyorum” dedi.

Binlerce kişinin kar vaadiyle dolandırılmasına ilişkin aralarında kurucusu olan firari sanık Mehmet Aydın’ın da bulunduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının üçüncü duruşması görüldü. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 11 tutuklu sanık cezaevinden getirilirken sanık avukatları da salonda hazır bulundu.

“Şirkete 6 milyon liranın üzerinde satış yaptım”

Duruşmada tutuksuz sanıklar Ayhan Çalışkan ve eşi Zeynep Sibel Çalışkan’ın savunmaları dinlendi. Sanık Ayhan Çalışkan, “Makine ve teçhizat üretim işi yapıyorum. 7-8 yıldır tanıdığım firari sanık Osman Naim Kaya’nın bana gelerek Mehmet Aydın’dan bahsetmesi üzerine Mehmet Aydın ile önce telefonda görüştüm. Sonrasında 2018 yılı içerisinde İstanbul’da iki üç kez görüştük. Kuracağını söylediği süt ve et tesisi için gerekli makine ve teçhizatlar konusunda teklif verdim. Tekliflerim kabul edildi. Çiftlik Bank olarak bilinen şirkete toplam 6 milyon liranın üzerinde satış yaptım. Karşılığında fatura kestim. Mehmet Aydın’dan halen yaklaşık 3 milyon lira civarında alacağım vardır. Yurt dışına gönderdiğim paralar, ikimizin yapacağı inşaat malzemeleri ihracatı ve satış işi nedeniyle gönderdiğim paralardır. Çiftlik Bank ile bir ilgisi yoktur” dedi.

Eşi da sanık olarak dinlendi

Eşi Zeynep Sibel Çalışkan ise, ev hanımı olduğunu söyleyerek, “Eşim ticaretle uğraşıyor. Bankadaki hesabımı fiilen eşim kullanır. Yatırılan, çekilen ve yurt dışına havale edilen paralardan benim haberim yoktur” diye konuştu. Sanıkların ifadelerinin ardından mağdur beyanlarına geçildi.

“Mehmet Aydın’ın tutuklanmasını istiyorum”

İşitme ve konuşma engelli mağdur İbrahim Aksu yazılı olarak alınan ifadesinde, “Okulda yardımcı hizmetli olarak çalışıyorum. Sosyal medya ve televizyonda görmüş olduğum reklamlar üzerine sisteme 75 bin lira para yatırdım. Paranın 39 bin 974 lirasını alabildim. Mehmet Aydın’ın tutuklanmasını ve paramın iade edilmesini istiyorum” dedi.

Mağdur Gürkan Ay astsubay olduğunu söyleyerek, “Sanıkları tanımam. Sosyal medya ve televizyonlarda gördüğüm ilan ve reklamlar üzerine Çiftlik Bank olarak bilinen sisteme 10 bin lira para yatırdım. 3 bin 700 lirasını geri alabildim. Sanıklardan şikayetçiyim” diye konuştu.

Zabıta memuru Göksel Gündoğan, sisteme 2017 yılı Kasım ayı içerisinde 28 bin lira para yatırdığını, 7 bin 700 lirasını geri alabildiğini söyledi.

Ev hanımı olduğunu söyleyen mağdurlardan Hatice Özalkan, “Özellikle oğlumun sosyal medya ve televizyonda gördüğü reklamlardan bahsetmesi beni de ikna etmesi üzerine sisteme 35 bin 247 lira para yatırdım, 14 bin 280 lirasını geri alabildim. Sanıklardan şikayetçiyim” diye konuştu. Mağdur Halim Tuncer polis olduğunu söyleyerek, “2017 yılı Kasım Aralık aylarında toplamda 15 bin lira para yatırdım. 9 bin lirasını geri alabildim, kalanını alamadım” dedi. Çiftlik Bank’a 160 bin lira civarında para yatırdığını söyleyen başka bir mağdur İbrahim Biter, “50 bin lirasını geri alabildim. Kalanını alamadım, sanıklardan şikayetçiyim” dedi.

“Ailece Çiftlik Bank’a katılmaya karar verdik”

Mekatronik mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi olan mağdur Ahmet Biter ise, “Yakın tanıdıklarımızın bahsetmesi ve internette gördüğümüz ilanlar üzerine annem, babam ve kardeşlerim olarak Çiftlik Bank’a katılmaya karar verdik. Benim adıma 2017 yılı içerisinde 25 bin lira para yatırıldı. Yaklaşık 5 bin kadarını geri alabildik. Sanıklardan şikayetçiyim” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, duruşmayı diğer mağdurların beyanlarını dinlemek için yarına erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 3762 kişi müşteki, 7’si firari 48 kişi ise şüpheli yer aldı.

İddianamede, firari sanık Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık”, “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından 22 bin 580’er yıldan 75 bin 260’şar yıla kadar hapsi istendi.

Örgüt üyeleri ve yardım edenlerin aralarında bulunduğu 30 sanık hakkında ise, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme”, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından toplamda 5’er 13’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.