Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 28°C

ANAYASA MAHKEMESİ POLİS, UZMAN ERBAŞ VE DİYANET PERSONELİNİ GÖRÜŞECEK!

ANAYASA MAHKEMESİ POLİS, UZMAN ERBAŞ VE  DİYANET PERSONELİNİ GÖRÜŞECEK!
9 Aralık 2017 19:03
156

Anayasa Mahkemesi; polis, uzman erbaş ve diyanet personelini görüşecek
Anayasa Mahkemesi, polisin ek göstergesi, uzman erbaşın memur kadrosuna aktarılması için aranan 7 yıl şartını ve siyasi partiyi öven diyanet personelinin işine son verilmesini düzenleyen maddeyi görüşecek

    
Anayasa Mahkemesinin 13 Aralık 2017 tarihli toplantı gündemi belli oldu

Yüksek Mahkeme, ana muhalefet partisinin başvurusu üzerine,

– emniyet personelinin ek göstergesini,

– Uzman erbaşların memur olabilmesi için aranan en az yedi hizmet yılını tamamlamış olma şartını,

yasa hükümlerinin iptalini görüşecek.

Mahkeme ayrıca, Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin başvuru üzerine, siyasi partiyi öven diyanet personelinin işine son verilmesini düzenleyen 633 sayılı Kanunun 25. maddesinin iptal istemini de karara bağlayacak.

 

500 bin kişinin gözü AYM’de… Karar Çarşamba günü belli oluyor

CHP’nin, polislerin özlük haklarının iyileştirilmesi için Anayasa Mahkemesine (AYM) götürdüğü yasa değişikliğinde karar günü belli oldu. Çalışan, emekli ve aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren davayla ilgili Anayasa Mahkemesi 13 Aralık Çarşamba günü kararını açıklayacak.

Emniyet-Sen’in talebiyle CHP, geçen yıl Nisan ayında polisin maaşının 3000 ek göstergeye göre hesaplanmasını öngören 6663 sayılı kanunun 9.maddesinin500 bin kişinin gözü AYMde… Karar Çarşamba günü belli oluyor

iptali istemiyle AYM’ye başvurmuştu. Başvru dilekçesinde kır polisi olarak adlandırılan Jandarma ve deniz polisi olarak adlandırılan Sahil Güvenlikle aynı işi yapıyor olmasına rağmen, onların maaş ve emeklilik hakları 3600 ek göstergeyle hesaplanırken, polisin 3000 ek göstergeyle hesaplanmasının Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulanmıştı. Bunun da Anayasa’nın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hukuk devleti olduğu ile eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edilmişti.

POLİSİN MAAŞI DÜŞECEK, EMEKLİNİN ARTACAK

Emniyet-Sen Avukatı ve Basın Sözcüsü Emrah Aytekin, Anayasa Mahkemesinin kararının çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Polis, Jandarma ve sahil güvenlik ile birebir aynı işi yapıyor. Onlar kır ve deniz polisleri ama emeklilik haklarında büyük farklılıklar var. AYM, CHP’nin başvuru dilekçesindeki gibi bizim talebimiz doğrultusunda karar verirse çalışan polislerin maaşlarında 55-60 lira azalma olacak ama emekli polis maaşlarının hizmet yılına göre 500 ila 600 lira artması gerekecek. Yine emekli ikramiyelerinde de 10 ila 20 bin lira artış olacak.

Polislere özgüven gelecek, kendilerini değerli hissedecekler. Özellikle 15 Temmuz darbesinden sonra polislerimiz insanüstü bir gayretle, iki üç kişilik çalıştılar. Hala emekli olmaya korkuyorlar maaşları düşecek, diye. Bu dava 22 yıl önce yapılan bir haksızlığın giderilmesi davasıdır.” 8HÜRRİYET) 

 

İŞTE 13 ARALIK TARİHLİ GÜNDEM

 

 

3000 EK GÖSTERGENİN İPTALİ İSTEMİYLE AYM’YE YAPILAN 08.04.2016 TARİHLİ BAŞVURU DİLEKÇESİ;
GEREKÇELER

 

1) 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 9. Maddesinin Anayasaya Aykırılığı
a) Düzenlemenin anlam ve kapsamı

1. 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendiyle İçişleri Bakanlığına, Bakanlığa bağlı iç güvenlik kuruluşlarını idare ederek Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, yurdun iç güvenliği ve asayişini, kamu düzeni ve genel ahlakı, Anayasada yazılı hak ve hürriyetleri korumak görevleri verilmiştir.

2. 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu’nun 3. maddesinde Jandarmanın tanımı, “Türkiye Cumhuriyeti Jandarması emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanun ve nizamların verdiği görevleri yerine getiren silahlı, askeri bir güvenlik ve kolluk kuvvetidir.” şeklinde yapıldıktan sonra “Bağlılık” başlıklı 4. maddesinde, Jandarma Genel Komutanlığının emniyet ve asayiş işleriyle diğer görev ve hizmetlerin ifası yönünden İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu ve Jandarma Genel Komutanının İçişleri Bakanına karşı sorumlu olduğu belirtilmiş; 7. maddesinde, Jandarmanın genel olarak görevleri; mülki görevler (emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak, kaçakçılığı men, takip ve tahkik etmek, suç işlenmesini önlemek için gerekli tedbirleri almak ve uygulamak, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin dış korunmalarını yapmak), adli görevler (işlenmiş suçlarla ilgili olarak kanunlarda belirtilen işlemleri yapmak ve bunlara ilişkin adli hizmetleri yerine getirmek), askeri görevler (askeri kanun ve nizamların gereği görevlerle Genelkurmay Başkanlığınca verilen görevleri yapmak), diğer görevler (bu görevler dışında kalan ve diğer kanun ve nizam hükümlerinin icrası ile bunlara dayalı emir ve kararlarla Jandarmaya verilen görevleri yapmak) şeklinde sıralanmış; 10. maddesinde ise Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanının, Polis görev sahası dışında ve il ve ilçe belediye sınırları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler olduğu belirtilmiştir.

3. 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu’nun 2. maddesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığının barışta görev ve hizmet yönünden İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu belirtilmiş; 4. maddesinde ise Sahil Güvenlik Komutanlığına Türkiye Cumhuriyetinin bütün sahilleri, iç suları olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazları, liman ve körfezleri, karasuları, münhasır ekonomik bölgesi ile uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında emniyet, asayiş ve soruşturmaya (adli kolluğa) ilişkin görevler verilmiştir.