Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
BİST 9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 22°C

ABD KENDİ HELİKOPTERİMİZİ SATTIRMIYOR?

ABD KENDİ HELİKOPTERİMİZİ SATTIRMIYOR?
16 Kasım 2016 09:33
123

ABD, kendi malımız ATAK’ı sattırmıyor

 

ABD, Türkiye’nin ilk yerli helikopteri olan Atak helikopterinin ihracatında önümüze sorunlar çıkarıyor

  

Türkiye’nin ilk yerli helikopteri olan Atak helikopterinin ihracatında sorunlar yaşandığı öğrenildi.

 

 
Aydınlık’a bilgi veren kaynaklar, “Atak’ın yazılım kısmı yerli ancak motoru ABD’den alıyoruz. TSK’nın ihtiyacını karşılamada ABD ile sorun yaşamıyoruz. Ancak ihracat konusunda sorun yaşıyoruz.

 

 

ABD’nin istemediği bir ülkeye ihraç etmeye çalışırsak ABD motoru vermez. Motoru ithal ettiğimizde sözleşme gereği ABD’li yetkililere hangi ülkeye ihraç edeceğimizi söylemek zorundayız” dedi.

 

 

59 TANE TESLİM EDİLECEK

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ)’nin ürettiği ATAK helikopterlerinden 16 tanesi geçen yıl TSK envanterine girdi. TAİ ile yapılan sözleşme gereği TSK’ya toplam 59 helikopter teslim edilecek.

 

 

Terörle mücadelede etkin olarak kullanılan Atak helikopterleri TSK’ya önemli avantajlar sağlıyor. ATAK helikopterlerinin ihracatı ile ilgili bilgi veren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli  Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, “Biz motor üretemiyoruz. Dışarıdan alıyoruz. Dışardan aldığımız zaman ise sözleşme gereği üçüncü bir ülkeye satışta motoru aldığımız ülkenin onayını almak zorundayız. ABD’de tabii ki senin helikopterinin başka ülkelere satışına engel çıkarır” diye konuştu.

 

Atak helikopterinin önemini anlatan Karataş, “Bizim için Apaçi helikopterinden daha iyi. Bizim ihtiyacımız karşılıyor ve taktik arazide hareket kabiliyeti Apaçiye göre daha iyi. En önemli özelliği ise yazılımının yerli olması. Bu bizim için çok önemli” diye konuştu.

 

KAYNAK : MEHMETÇİK TV