Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
BİST 8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

TANKIN ÜZERİNDE YARALI VARDI!

TANKIN ÜZERİNDE YARALI VARDI!
21 Nisan 2018 19:30
120

Darbeciler Yaralı Sivile Saldırmış
 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 52 kişinin yargılandığı davaya tanık beyanlarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 52 kişinin yargılandığı davaya tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmada Astsubay H.Ç tanık sıfatıyla 15 Temmuz akşamı yaşadıklarını anlattı.

Darbe girişiminden kısa bir süre önce zırhlı birliklere atandığını belirten H.Ç, 15 Temmuz akşamı karargahta görevinin başında olduğunu söyledi. Akşam saatlerinde terör saldırısı olduğu söylentilerinin karargahta yayılmaya başladığını, daha sonra 2 tankın birlik dışına çıktığını ifade eden H.Ç, bir süre sonra söz konusu zırhlı araçların birliğe döndüğünü kaydetti.

Tankların birinin üzerinde sivil bir yaralı olduğunu kaydeden H.Ç, “Tankın üzerindeki asker, ‘yaralı var’ diye bağırıyordu. Ne olduğunu sorduğumda, ‘ben vurdum’ karşılığını verdi.” diye konuştu.

Tankın üzerinden indirdikleri yaralıya askerlerden birinin saldırdığını aktaran H.Ç, “Yaralının yaşadığını anlayınca onu indirmek için yardım istedim. Bu sırada bir asker yerdeki yaralı sivile saldırdı, tekmeler savurdu. Yanındakiler de yaralıya vurmaması için onu uzaklaştırdı.” dedi.

Nizamiyede bulunduğu sırada darbecilerin tankların dışarı çıkarılması için ısrarla emir verdiğini bildiren H.Ç, bunun üzerine zırhlı araç sürücülerine tankları kilitleyip olay yerinde uzaklaşmalarını istediğini ifade etti.

Sanık eski Albay İsa Sancaklı’nın “Bütün tanklar halkın üzerine ateş ede ede çıkacak” emrini verdiğini aktaran H.Ç, şöyle devam etti:

“Kantin bölgesinde, yaklaşık 20 kişilik asker gurubu vardı. Neler olduğunu sorduğumda darbeci generale müdahale edeceklerini söylediler. Ben de bana destek vermeleri halinde generalin alnına tabancayı dayayıp onu rehin alabileceğimi söyledim. Bunun üzerine arkamda 10 kişilik gurupla generalin de bulunduğu darbecilerin içine girdim, silahım elimdeydi. Generalin yanına geldiğimde korumalığını yapan teğmenlerden biri bileğimden tutarak ‘Komutanım size silahla yaklaşıyorlar’ dedi. Arkama baktığımda benimle gelen 10 kişilik gurubun olmadığını gördüm, gitmişler. Tabancayı elimden aldılar. Boşluktan yararlanarak oradan kaçtım.”

“Tankları bozduk”

Tanık H.Ç, ilerleyen saatlerde Astsubay Özgür Arslan’ın tankları bozacaklarını söylediğini, bunun üzerine iki astsubay ve iki uzman çavuşla tankları çalışamaz hale getirdiklerini anlattı.

Darbenin püskürtülmesinden sonra karargaha gelen sanık eski Korgeneral Metin İyidil’in tutuklanan darbe sanıklarının Merkez Komutanlığına teslim edileceğini söylemesi üzerine Binbaşı Barış Dedebağı’nın buna karşı çıktığını anlatan H.Ç, “Barış Dedebağı, İyidil’e ‘Sizin buna yetkiniz yok, derdest edilenleri polise teslim edeceğim’ dedi. Bunun üzerine Metin İyidil de gereğinin yapılmasını isteyerek oradan ayrıldı.” ifadelerini kullandı.

 

***

 

Hava Harp Okulu’ndaki Darbe Faaliyetlerine İlişkin Dava
 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Hava Harp Okulu’nda görevli subayların da aralarında bulunduğu 33’ü tutuklu, 43 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması başladı.
 

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu’nda yapılan duruşmaya, 33 tutuklu sanık, 9 tutuksuz sanık, taraf avukatları ve izleyiciler katıldı.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca hazırlanan 687 sayfalık iddianamede, darbe kalkışması öncesi Hava Harp Okulu’nda düzenlenen toplantı ve koordinasyon çalışmaları ile darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 sabahı ve darbe girişimi sırasında okulda gelişen olaylar anlatıldı.

“Tuğgeneral, ‘Cumhurbaşkanını derdest etme’ emrini buradan aldı”

İddianamede, 14 Temmuz 2016’da öğle saatlerinden itibaren Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Fethi Alpay’ın makam odasında darbe koordinasyon toplantısı düzenlendiği, toplantılara eski 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit, eski İstanbul Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan, eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Albay Ahmet Çelebioğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı görevlisi eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in katıldığı belirtildi.

Tuğgeneral Sönmezateş’in, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın derdest edilmesi” emrini bu toplantıda aldığı kaydedilen iddianamede, toplantıların geç saate kadar gizlilik içerisinde yapıldığı, 16 Temmuz’da, toplantının yapıldığı komutanlık katında bulunan kameraların sökülerek saklandığı, yapılan soruşturmada saklanan kameraların bulunduğu ve toplantıya ilişkin görüntülerin elde edildiği bildirildi.

İstanbul Valisi Şahin’in derdest edilme planı

Darbe teşebbüsü gecesi Hava Harp Okulu’ndan yola çıkan subay ve astsubayların, Zeytinburnu Kazlıçeşme’de emniyet güçleri tarafından yakalandığı ve yakalanan tutuklu şüphelilerden Binbaşı Ecir Şık’ın üst aramasında 4 sayfadan ibaret darbe görevlendirme planının ele geçirildiği vurgulanan iddianamede, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in derdest edilmesiyle ilgili bir planın yazılı olduğunun görüldüğü de vurgulandı.

İstanbul’da darbe kalkışması için havalanan askeri helikopterlerin iniş-kalkış koordinesine ilişkin tespitler ile Atatürk Havalimanı ve Ulus’taki TRT binasının işgalinin yönetilmesine ilişkin planlardan da bahsedilen iddianamede, 34’ü tutuklu 44 şüphelinin, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” ve “TBMM ile hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

Şüphelilerin ayrıca, “silahlı terör örgütü yöneticisi veya üyesi olmak, hava ulaşım araçlarının alıkonulması, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi” gibi suçlardan da değişik oranlarda hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.