Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

FETÖ DAVALARINDA PEŞ PEŞE KARARLAR…

FETÖ DAVALARINDA PEŞ PEŞE KARARLAR…
16 Temmuz 2019 07:04
546

Akıncı Üssü davası
 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ndeki eylemlerle ilgili 475 kişinin yargılandığı davanın görülmesine savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ve yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, 15 Temmuz’da Kayseri’de konuşlu 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığında tuğgeneral Cemal Akyıldız izne ayrıldığı için ona vekalet eden harekat komutanı sanık eski kurmay albay Erhan Baltacıoğlu savunma yaptı.
Baltacıoğlu, üsten kalkan sekizi farklı illerdeki askeri personel ve malzemeleri Ankara’ya getirmek üzere nakliye, ikisi de “gören” görevini icra eden uçaklarının bazı personelinin savunmalarında doğruları söylemediğini, iftira attıklarını öne sürdü.
Bu uçakların, kendi talimatı doğrultusunda Kayseri’ye dönüşe geçtiğini belirten Baltacıoğlu, uçakların radarlardan gelen “geri dönün” ya da “farklı meydanlara inin” şeklindeki talimatları duyduğunu ancak buna uymadıklarını ileri sürdü.

Uçakların Malatya Erhaç Meydanı’na inmelerini sağladığını savunan Baltacıoğlu, darbe girişimi kastıyla emirler verdiği ve uçakların personelinin kendisine değil de Eskişehir’deki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezinin (BHHM) talimatlarına uyduklarına yönelik ifadelerin doğru olmadığının telsiz kayıtlarından belli olduğunu iddia etti.

“Ağız birliği yapmışlar”

Uçakların personelinin darbe niyetiyle emirler verdiğine yönelik imada bulunduğunu ileri süren Baltacıoğlu, tersine, darbe karşıtı emirler verdiğini söyledi.

Baltacıoğlu, uçakların personelinin Malatya’da inişten sonra “ağız birliği” yaptığını ve darbeye yönelik emirler verdiğine dair beyanda bulunduklarını ifade ederek, bunun doğru olmadığının yine telsiz kayıtlarıyla ortada olduğunu öne sürdü.
Bazı uçakların personelinin Kayseri kule, radarlar ve kendi aralarında yaptıkları telsiz çözümlerini slayt eşliğinde mahkeme huzurunda gösteren Baltacıoğlu, kendisi hakkında yalan söylendiğini, iftirada bulunulduğunu iddia etti.
Baltacıoğlu, 03.03’te verdiği “Kayseri’ye dönün” talimatı sonrası uçakların dönüşe geçtiğini dile getirerek, havadaki uçuş ekiplerinin, darbe karşıtı şekilde ve iyi niyetle hareket ettiklerini söyledi. Baltacıoğlu, “Personel ile darbe karşıtı niyet ve eylem birliği içindeydik.” diye konuştu.

Uçakların tamamının, kendisinden aldıkları emir doğrultusunda Kayseri’ye dönüşe geçtiklerini iddia eden Baltacıoğlu, hem Kayseri’ye dönüş hem de Malatya’ya gidişin radar görüntüsü ve telsiz görüşmeleriyle ispatlı olduğunu öne sürdü.
Baltacıoğlu, kanuna aykırı şekilde uçak kaldırmadığını ve emir vermediğini iddia etti.

 

***

 

“Balyoz’da kumpas” davasında ara karar

Beraat kararıyla sonuçlanan “Balyoz planı” davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin tutuklu sanık Mehmet Baransu, tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ile firari sanık Tuncay Opçin’in yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 18. duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Baransu ile sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur’un avukatları katıldı. Müştekiler Dursun Çiçek, Hüseyin Hançer, Ahmet Yavuz ve Suat Aydın da salonda hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan sanık Baransu, dosyanın tek tutuklusunun kendisi olduğunu belirterek, hukuk sistemiyle ilgili bütün algılarının değiştiğini, çürütülen iddiaların dahi iddianameye konulduğu söyledi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ses kaydının bulunduğu bir CD’nin, ikametindeki aramada ele geçirildiğinin iddia edildiğini kaydeden sanık Baransu, “O kasetin benim evimde bulunduğuna dair bir kayıt var mı göreceğiz. O arama tutanaklarında imzam var mı göreceğiz. Ben 8 kez gözaltına alındım. Yurt dışına falan da kaçmam FETÖ’cüler gibi. Kimsenin haddine değil bana terör örgütü üyesi demek. Ben cesaretli olduğum için bu haberleri yaptım. Bu haberler o yüzden bana geldi.” dedi.
Sanık Baransu, Balyoz haberleri yapmadan 9 gün önce sağlık sorunları olan bir çocuğunun dünyaya geldiğini, bu süreçte ameliyat parasını toplamak için uğraş verdiğini söyleyerek, “O kadın (eski eşi Esra Konur) gelecek buraya. Bu kadar haince iftira atacağını tahmin etmiyordum. Tuncay Opçin bana para veriyormuş ya, hani ben FETÖ’cüymüşüm ya… Ben hastane hastane gezdim. Oğlumun ameliyatı için arabamı satma planları yapıyordum. En son özel sağlık sigortasıyla ameliyat yapıldı. O kadın o süreçte neler yaşadığımı biliyor. Ayrıldığım için yaptı bunu.” ifadelerini kullandı.

Baransu’nun savunmasına bir sonraki duruşmada devam edileceği belirtilirken, diğer sanıkların avukatları da söz alarak beraat talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, dinlenilecek tanıklar arasında sanığın eski eşinin de bulunması ve sanığın aralarındaki husumet nedeniyle tanık üzerinde baskı kurma ihtimali bulunması ile öngörülen cezanın alt ve üst sınırlarının kaçma şüphesi doğurmasını dikkate alarak Baransu’nun tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Baransu hakkındaki “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan açılan davanın, bu dava dosyası ile birleştirilmesini kararlaştıran heyet, sanığın ev aramasında ele geçirilen FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e ait kasetin üzerine sonradan herhangi bir ses kaydının eklenip eklenmediğinin incelenmesi hususunda bilirkişi raporunun beklenmesine karar verdi.

Sanık hakkında soruşturma aşamasında beyanda bulunan Esra Konur, Ömer Konur ve Bülent Çakmak’ın tanık olarak dinlenilmesi için adreslerine davetiye gönderilmesine karar veren heyet, sanık Tuncay Opçin hakkında çıkartılan yakalama kararının infazının beklenmesine hükmetti.

Duruşma 27-28 ve 29 Ağustos’ta yapılmak üzere ertelendi.

İddianameden

Yargılananların beraatiyle sonuçlanan “Balyoz planı” davası sanıklarına “kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, “Balyoz” soruşturmasına gerekçe gösterilen belgelerin yayımlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumluları ile gazeteciler, sanık olarak yer alıyor.

İddianamede, “Balyoz planı” davasında bir süre tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile emekli Albaylar Ahmet Zeki Üçok ve Hakan Büyük müşteki, Genelkurmay Başkanlığı da müşteki kurum olarak geçiyor.

Soruşturma konusu gizli belgelerin, çok iyi korunan 1. Ordu Karargahı kozmik odasından, örgütün TSK’da bulunan üyeleri tarafından, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin’e verildiği belirtilen iddianamede, Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu’nun gizli görüştükleri, Taraf gazetesine teslim edilen DVD ve CD’lerin, Opçin tarafından Baransu’ya getirildiği kaydediliyor.

“FETÖ/PDY’nin amacının gerçekleştirilmesine yönelik”

İddianamede, Opçin ve Baransu’nun, TSK’daki örgüt üyesi marifetiyle 1. Ordu Karargahı’nda bulunan “çok gizli” ibareli, yüksek korunmaya tabi belgeleri ele geçirip örgütün amacı doğrultusunda kullanmaya çalıştıkları, bu amaçla Baransu’nun çalıştığı gazeteyi kullanarak faaliyetlerini yürüttüğü, devletin güvenliğine ilişkin “çok gizli” içerikli bilgilere vakıf olduğu ve hatta belgelerin orijinallerini imha ettiği anlatılarak, bu sanıkların belgeleri Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur aracılığıyla Taraf gazetesinde yayımlanmasını sağladığı aktarılıyor.

Sanıkların Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) amacı doğrultusunda basında yapılandıkları dile getirilen iddianamede, Altan, Çongar ve Oğur’un FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte Opçin ve Baransu’nun teşvik ve yönlendirmeleriyle eylemlere katıldıkları, eylemlerin devlet kurumlarında yapılanan bu örgütün amacının gerçekleştirilmesine yönelik olduğu vurgulanıyor.

İddianamede, Baransu ile Opçin’in, “silahlı örgüt kurmak, yönetmek, zincirleme şekilde devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma, zincirleme şekilde devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, niteligˆi itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak” suçlarından 35 yıldan 75’er yıla kadar hapisle cezalandırılması, dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve köşe yazarı Yıldıray Oğur’un da “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma, zincirleme şekilde devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve ac¸ıklamak” suçlarından 20 yıldan 52 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

 

***

 

Polatlı darbe girişimi dosyası istinaftan geçti

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Polatlı 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 328 sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği hüküm, Ankara Bölge Adliye Mahkemesince hukuka uygun bulundu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, sanıklardan 64’üne beraat, “anayasal düzeni ihlal” suçundan 27’sine “ağırlaştırılmış müebbet”, 20’sine “müebbet”, 217’sine de 12 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis cezası verilen dosyanın istinaf başvurusu, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesince karara bağlandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre kararda, ilk derece mahkemenin verdiği hükmün, usul ve esas yönünden hukuka aykırılığının bulunmadığı vurgulandı.

Yargılama aşamasında eksiklik olmadığına ve ispat bakımından değerlendirmenin yerindeliğine işaret edilen kararda, delillerin hukuken geçerli ve elverişli olduğu bildirildi.

Kararda, mahkumiyet alanlara yönelik ceza artırım ve indirimlerin yasal gerekçeye dayandığı kaydedildi.

Bu nedenle sanık ve avukatlarının istinaf başvurularının esastan reddinin kararlaştırıldığı anlatılan kararda, Ankara 13. Ağır

Ceza Mahkemesinin mahkumiyet kararlarının yerinde olduğunun altı çizildi.

Ceza Dairesi, gerekçeli kararla sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Davanın geçmişi ve hüküm

Davanın iddianamesine göre, darbe hazırlıkları kapsamında dönemin 58. Topçu Tugayı Komutanı eski tuğgeneral Murat Aygün’e, Ankara’nın kritik kavşaklarının trafiğe kapatılmasının yanı sıra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile TÜRKSAT’ın ele geçirilmesi görevi verildi.

Darbe girişimine saatler kala Tugay Harekat Merkezinde birlik komutanlarıyla bir araya gelen Aygün, TSK’nin yönetime el koyduğunu, sıkıyönetim ilan edildiğini, kendilerine de emniyet asayiş görevi verildiğini anlattı.

Ardından Aygün, daha önce belirlenen Ankara’nın kritik kavşak ve güzergahlarında kontrolün sağlanması için birlik komutanlarına emir verdi.

Bunun üzerine mühimmat yüklü araçlarla Polatlı’dan Ankara’ya hareket eden darbecilerin bir kısmı, Yapracık yokuşunda vatandaşlar tarafından durduruldu.

Konvoyun gerisinde kalan diğer birliklerin ise Polatlı Kargalı köyü ayrımındaki hızlı tren köprüsü ile Polatlı Merkez Dörtyol kavşağından geçişleri engellendi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 1,5 yıl süren yargılama sonunda dava dosyası, 19 Haziran 2018’de karara bağlandı.

Buna göre, eski Topçu ve Füze Okulu Komutanı tümgeneral Osman Ünlü, eski 58. Topçu Tugayı Komutanı tuğgeneral Murat Aygün ile sanıklar Selçuk Serhat Pesek, Alper Doğan, Ali Dilcioğlu, Yunus Çiçek, İsmail Kanal, Yasin Malkoç, Murat Dinlecener, Bilal Akdoğan, Mustafa Kemal Biber, Aydın Babaoğlan, Melih Yasin Yüksel, Naci Kozan, Yusuf Aydoğan, Cafer Öncel, İbrahim Bektaş, Bilal Tümürlek, Önder Tanrıkulu, Mesut Yurtseven, Hakan Kıvrak, Veyis Murat Tabak, Mehmet Erol, Alican Demir, Güngör Gazi Karslı, Abdülkerim Ceyhan, Oğuz Serdar Özgür’e “anayasal düzeni ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Sanıklar İsmail Dumlupınar, Kadir Özcan, Mustafa Torun, Necmettin Çimen, Uğur Ünal, Özge Pasin, Hakan Merdan, Emrah Aslanbaş, Enes Demir, Cüneyt Çoban, Serdar Yavuz, Ömer Gemici, Mehmet Özsoy, Alper Erkaya, Aytekin Kara, Şaban Demiraslan, Saltuk Buğrahan Kale, Erkan Kundakçı, Samet Yıldırım ve Serhat Bozoklu’ya aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, takdir hakkı kullanarak cezaları müebbet hapse çevirdi.

Mahkeme, sanıklardan 217’sini de “anayasal düzeni ihlal suçuna yardım”dan çeşitli sürelerle cezalandırdı.

Bu kapsamda 7 sanığa 20, 3 sanığa 19, 2 sanığa 17, 3 sanığa 16, 4 sanığa 14 yıl 2 ay, 8 sanığa 15 yıl, 40 sanığa 13 yıl 4 ay, 150 sanığa 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Albay Varol Aydın ve olay tarihinde vatani görevini yapan 62 er ile bir sivil memur ise bütün suçlamalardan beraat etti.

 

***

 

FETÖ’nün Atatürk Havalimanı’nı işgal girişimi davası

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, Atatürk Havalimanı’nı işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin 159 sanığın yargılandığı davada, sanıkların son sözleri alındı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmaya, 60 tutuklu sanık ile 26 tutuksuz sanık katıldı.

Sanıkların ve avukatların mütalaaya karşı beyanlarının alınması tamamlandı.

Son sözleri sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını öne sürerek, beraatlerini ve tahliyelerini talep etti.

Mahkeme, 17 Temmuz Çarşamba günü saat 14.00’te kararını açıklamak üzere duruşmayı bitirdi.

Mütalaadan

Esas hakkındaki mütalaada, eski Kurmay Albaylar Barbaros Akça, Ömer Korkut ve Mustafa Kol, eski Kurmay Yarbay Serbülent Eken, eski Albay Yusuf Özdemir ile eski Binbaşılar İsa Öztürk ve Yusuf Yenihayat’ın da aralarında olduğu 150 sanığın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması, 5 sanık hakkında bu suçla ilgili kasten hareket etmediği gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi istendi.

Eski Başçavuş Aslan Özkan’a “kasten öldürmeye azmettirme”, “kasten öldürmeye teşebbüse azmettirme” suçlarından 2 kez müebbet hapis cezası verilmesi istenen mütalaada, eski sözleşmeli erler Muhammed Ömer Saldanlı, Yasin Keçeli ve Metin Uçar’a da “kasten öldürme” suçundan müebbet, 4 kez de “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 36’şar yıldan 60’ar yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. Mütalaada, eski Binbaşı Yusuf Yenihayat’ın 8 kez “kasten öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan 72 yıldan 120 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunuldu.

Mütalaada, yeterli ve inandırıcı delil olmadığı gerekçesiyle iki sanığın tüm suçlardan beraati, 50 sanığa “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan altışar yıldan 307’şer yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi.

Ayrıca 8 sanığın “ağırlaştırılmış yaralama” suçundan altışar yıla kadar, 15 sanığın “konut dokunulmazlığını ihlal etme” suçundan 14’er yıla kadar, 18 sanığın “hava ulaşım araçlarını kaçırma veya el koyma” suçundan birer yıldan üçer yıla kadar, bazı sanıkların da “kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi” suçundan ikişer yıldan beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

 

***

 

Zırhlı Birlikler darbe davasında 33 sanığa müebbet hapis
 

ANKARA’da, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 45’i tutuklu, 53 sanığın yargılandığı davada, 8 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 25 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen karar duruşmasında tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ve avukatlar hazır bulundu. Sanık savunmalarının tamamlandığını belirterek kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar İsa Sancaklı, Fatih Çubukçu, Özkan Gürkol, Semih İlhan, Abdülkadir Çiçek, Enes Daşçı, Resul Doğan ve Yavuz Ali Üçler’e ‘anayasal düzeni ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

25 SANIĞA MÜEBBET

Sanıklar Erdal Yetim, Faruk Yaman, Fatih Mehmet Kılıç, Koray Korkmaz, Öztürk Gür, İbrahim Zengin, Sinan Ünal, Sefa Aygün, Muhammet Macit, Fethi Göçer, Yusuf Akbulut, Murat Akkuru, Ömer Faruk Göçük, Fatih Karaaslan, Ali Suat Yurdakul, Mehmet Ferit Demirci, Resül Çoban, Ali Osman Karahan, Harun Uğur, Harun Bulut, İbrahim Akça ve Mehmet Ayaz’a ise aynı suçtan müebbet hapis cezası verildi. Sanıklar Burak Çakır ve Ahmet Faruk Çavuş, müebbet ve 25’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce Genelkurmay çatı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan davanın sanıklarından eski Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker de ‘kasten adam öldürmek’ suçundan müebbet hapis, yaralama suçundan da 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

18 SANIĞA HAPİS CEZASI

Diğer sanıklar Cem Uce, Ahmet Han Büyüksakallı, Mustafa Acar, Oktay Culha, dönemin Okul Kurmay Başkanı eski Albay Mehmet Sıddık Çoban, Cihan Özmen, Mustafa Koçak, Ahmet Çakır, Bilal Nuri Gelebek, Ensar Hüdai Sağkal, Ramazan Demirkol, Hasan Çelen, Harun Erken, Orhan Kutlu, dönemin Tümen İstihbarat Şube Müdürü eski Albay Muharrem Erdem, Levent Doğan, İsmail Üzüm, Emrah Şensoy’a ise 6 yıl 3 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Tutusuz yargılanan dönemin okul komutanı eski Albay Sefa Alkan ile aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığı darbe girişimi davasının sanığı olan eski Albay Süleyman Karaca, beraat etti. Duruşma sonrası salonda kısa süreli gerginlik yaşanırken, polis ve jandarma ekipleri araya girerek salonu boşalttı. 

FETÖ DAVALARINDA PEŞ PEŞE KARARLAR!

FETÖ DAVALARINDA PEŞ PEŞE KARARLAR!
16 Mayıs 2019 18:04
1

FETÖ davalarında peş peşe kararlar!

Gaziantep’te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik davada, eşinin adına kayıtlı telefon hattında  ByLock kullandığı iddiasıyla yargılanan kadın, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Öte yandan örgütün “askeri öğrenci mahrem abisi” olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan  tutuksuz sanık, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı

2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Esma Bilen ile  avukatı katıldı.

Sanık Bilen, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, “ByLock  kullanmadım. Bahsi geçen içerikler bana ait değildir. 2014 yılında yurtta  çalışmaya başladım. Bank Asya’ya talimat konusunu hiç duymadım. Suçsuzum.” dedi.

Duruşma savcısı, sanığın eşinin adına kayıtlı telefon hattında ByLock  kullandığını ve kullanıcı adı ile şifresinin sanığın kişisel bilgileriyle  uyuştuğunu belirterek, cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanığa “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6  yıl 3 ay hapis cezası vererek yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti.

ADANA’DA FETÖ’DEN YARGILANAN SANIĞA HAPİS

Adana’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet  Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik davada örgütün “askeri öğrenci mahrem abisi”  olduğu iddiasıyla yargılanan sanık, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ozan  Yıldız ile avukatı katıldı.

Sanık Yıldız savunmasında, FETÖ/PDY üyesi olmadığını ileri sürerek,  “Ben askeri öğrencilerin mahrem imamlığını yapmadım. Örgütsel bir sorumluluğum  yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ederim.” ifadesini  kullandı.

Cumhuriyet savcısı ise esas hakkındaki mütalaasında sanığın FETÖ  içerisinde ”ev imamı” ve “askeri öğrenci mahrem abisi” olarak görev yaptığının  anlaşıldığını belirterek, sanığın sorumlu olduğu askeri öğrencilerle ilgilenirken  ”İbrahim” kod adını kullanması dikkate alınarak “silahlı terör örgütüne üye  olma” suçundan cezalandırılması yönünde görüş sundu.

Son sözleri sorulan sanık Yıldız, mütalaayı kabul etmediğini  belirterek beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Ozan Yıldız’ı “silahlı terör örgütüne üye olma”  suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak mevcut halinin devamına karar  verdi.

 

***

 

Adana’daki Fetö/pdy Davası
 

Adana’da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik davada, örgütün “mahrem imamları”yla ankesörlü ve büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri iddia edilen 2 eski astsubayın yargılanmasına devam edildi.
 

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar S.D. ve M.N.K. ile avukatları katıldı.

Sanık M.N.K. savunmasında, FETÖ/PDY üyesi olmadığını öne sürerek, “FETÖ’nün mahrem imamlarıyla hiçbir iletişim yöntemiyle görüşmedim. Örgütsel bir konumum bulunmamaktadır. Hakkımdaki tanık beyanlarını kabul etmiyorum. Ben FETÖ’nün sohbet toplantılarına gitmedim. Beraatimi talep ederim.” diye konuştu.

Sanık S.D. de terör örgütü üyesi olmadığını savunarak, beraatini istedi.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesi ve eksik hususların giderilmesi yönünde görüş sundu.

Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut halinin devamına karar vererek, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

 

***

 

Samsun’da Fetö’nün Asker Yapılanmasında 12 Kişiye Adli Kontrol

Samsun merkezli 14 ilde FETÖ’nün asker yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 19 kişiden 12’si çıkardığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ PDY) soruşturması kapsamında Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 3 gün önce Samsun merkezli İstanbul, Ankara, Antalya, Denizli, Çankırı, Kocaeli, Düzce, Gaziantep, Bingöl, Sivas, Kayseri, Muğla ve Trabzon illerinde bu sabah 1 subay, 1 doktor, 7 astsubay, 12’si kapatılan askeri okul öğrencisi, 1’i eski PTT müdürü olmak üzere 22 kişiyi yakalamaya yönelik 37 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında örgütün asker yapılanmasıyla ilgili 19 şüpheli gözaltına alındı. Samsun’da gözaltına alınanların arasında bulunan örgütün asker yapılanmasında örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen eski PTT Müdürü C.K. de bulunduğu öğrenildi.

TEM Şube Müdürlüğündeki sorguları tamamlanan 12 zanlı, Samsun Adliyesine sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye ifade veren 12 şahıs mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltında bulunan C.K. ile birlikte 7 kişinin ise emniyetteki sorgusunun devam ettiği öğrenildi. 

 

***

 

Fetö Sanığı İhraç Astsubaya 6 Yıl 3 Ay Hapis

KAYSERİ’de, FETÖ/PDY soruşturmasında meslekten ihraç edilen Astsubay Halil U., tutuksuz yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında tutuksuz sanık Halil U. hazır bulundu. Örgütün mahrem imamları tarafından ardışık olarak arandığı iddialarını reddeden Halil U., “Hayatım boyunca bu örgütle uzaktan yakından ilgim olmadı. Kendime yakıştıramadığım bir suçlama ile karşı karşıyayım. Kendimden emin olduğum için hayata hiç bir zaman küsmedim. Hala ekmeğimin peşindeyim. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Halil U.’ya, ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Yargıtay süreci dikkate alınarak, sanığın tutuksuzluk halinin devamına karar verildi. – Kayseri