Dolar 32,5061
Euro 34,7169
Altın 2.487,48
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Az Bulutlu
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 24°C

371 SANIĞA HAPİS CEZASI!

371 SANIĞA HAPİS CEZASI!
23 Şubat 2019 20:41
121

Sinop’ta Fetö Davalarında 371 Sanığa Hapis Cezası

Sinop’ta, 15 Temmuz darbe girişimin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik açılan davalarda 371 kişiye 1 yıl 6 ay ila 22 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
 

Sinop Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgiye göre, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirdiği darbe girişimin ardından kentte düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan binin üzerinde şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Haklarında dava açılan ve yargılamaları tamamlanan sanıklardan 371’i, 1 yıl 6 ay ila 22 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhuriyet savcılarınca haklarında hazırlanan iddianameler kabul edilen 292 sanığın ise yargılanmasına devam ediliyor.

Sinop’ta görülen FETÖ/PDY davalarında daha önce dönemin Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya’nın eşi eski Albay Temel Çetinkaya 6 yıl hapis cezası almış, Çetinkaya’nın itirazı üzerine Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar görülen davada hapis cezası 7,5 yıla çıkarılmıştı.

 

***

 

Fetö’nün Atatürk Havalimanı’nı İşgal Girişimi Davası
 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde, Atatürk Havalimanı’nı işgal girişiminde bulunulması ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 64’ü tutuklu 159 sanığın yargılanmasına devam edildi.
 

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmada, müşteki sıfatıyla ifade veren polis memuru Hakan Eken, 15 Temmuz’da Atatürk Havalimanı’nda 10 asker ile tutuklu sanık eski albay Barbaros Akça ve Süleyman adında bir albay ile karşılaştıklarını anlattı.

Askerlerin silahlarını almak için teşebbüs ettiklerinde, Süleyman adındaki kişinin “tetik düşür” emri verdiğini ancak o anda askerlerin tetik düşürmeye vakti olmadığını kaydeden Eken “Bu kişinin bedenine yapışarak silahını almaya çalıştım. Silahını vermek istemedi. O anda Barbaros Akça ‘O zaman biz geri döneceğiz, ilerlemiyoruz’ dedi. ‘Hayır geri dönmeyeceksiniz’ dedim. Bazı askerler arabaya biniyordu. Binmelerine müsaade ettim, çünkü araca binince ellerindeki G3 silahlarını kullanamayacaklardı. Süleyman adlı kişi hariç askerler araca bindi. Arkadaşlara ‘Arabanın etrafını sarın, silahlarını alın’ dedim. En son ben Süleyman adlı kişinin silahını aldım.” ifadelerini kullandı.

Askerleri etkisiz hale getirdikten sonra işlem yapmak için polis merkezine götürdüklerini belirten Eken, şunları kaydetti:

“Gözaltılar için yeterli yerimiz olmadığından Barbaros Akça’yı bir odaya, 9 askeri ise şubenin mutfağına aldık, sabaha kadar bekledik. Aldığımız bu askerler kendilerinden çok emindi. Alçak uçuş yapan F16’lar üzerimizden geçtiğinde bazı arkadaşlar bombalanıyoruz sanıp yere yatmıştı. Bu sırada gözaltındaki askerler, soğukkanlı bir şekilde bize gülmeye başladılar. Gözlüklü bir yüzbaşı ‘Biz isteseydik sizi vururduk, zaten sabaha göreceğiz neler olduğunu’ dedi.”

Kendileri tarafından gözaltına alınan askerleri teşhis etmesi istenen Eken, sanıklardan yalnızca Barbaros Akça’yı hatırladığını, diğerlerini teşhis edemediğini söyledi.

Eken, ifadesinin devamında, “Askerlerin teslim olduktan sonra herhangi bir pişmanlığı yoktu. Sabaha kadar beraberdik. İçlerinde Muhammed diye hatırladığım biri vardı. Bana ve arkadaşlarıma defalarca ‘Benim bugün nöbet günüm değildi. Ben nereye gideceğimizi bilmiyordum. Hiçbir ilgim yok olayla’ diyordu ama diğerleri, içlerindeki er dahi ne yaptığını bilen bir pozisyondaydı. Bunu vicdanen söyleme gereği duydum.” şeklinde konuştu.

Polis memuru Eken, Barbaros Akça ve diğer askerlere, gözaltı işleminden önce “Biz polisiz” şeklinde uyarıda bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, “Akça ve yanındakilere defalarca ‘Biz polisiz, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının darbe teşebbüsü olduğu gerekçesiyle sizin hakkınızda yakalama kararı var, silahlarınızı indirin’ dedik. Hatta bazı arkadaşlarımızın üzerinde çelik yelek vardı.” dedi.

Duruşmaya yarın müşteki ifadesi ile sanıkların taleplerinin alınmasıyla devam edilecek.