Dolar 32,3635
Euro 34,9543
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN MERAK ETTİKLERİ TÜM SORULAR VE YANITLARI

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN MERAK ETTİKLERİ TÜM SORULAR VE YANITLARI
14 Ekim 2018 13:58
132

Emeklilikte Yaşa Takılanların Merak Ettiği Tüm Sorular ve Yanıtları

Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis’in bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyor. Düzenleme Meclis’e gelir ve onaylanırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Erdoğan tarafından onaylanırsa 8 Eylül 1999’dan önce işe başlayanlar erken yaşta emekli olabilecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda uzun yıllardır gelecek müjdeli haberi bekleyen milyonlarca kişi gözünü bu konudaki son dakika gelişmelerine çevirdi.

1 Ekim’de açılan Meclis’te EYT’lilerle ilgili düzenleme yapılması bekleniyor. Olası bir EYT düzenlemesine ilişkin detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkarken, siyasilerden de EYT ile ilgili açıklamalar ardı ardına geliyor. Peki ama emeklilikte yaş sorunu ne olacak? EYT düzenlemesi ne zaman yapılacak? EYT düzenlemesi yapıldı mı? EYT’de son dakika gelişmeleri neler? İşte emeklilikte yaşa takılanları heyecanlandıran gelişmeler.

EYT’DE SON GELİŞMELER NELER OLDU?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a bir basın mensubu “emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin öneriye kabinenin bakış açısı nedir?” sorusunu yöneltti. İbrahim Kalın’ın soruyu yanıtlaması ile birlikte çok sayıda kişi EYT ile ilgili araştırmalara başladı.

Kalın, “Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Meclis’te yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil.” dedi.

MHP’DE GÜNDEM EYT

EYT ile ilgili bir hamle de MHP’den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem EYT için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM’de “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Gaziantep’te sanayicilerin ve esnafları ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Yaptıkları çalışmaları da anlatan Milletvekili Taşdoğan, OSB’deki sanayicilerin sorunlarını da bildiklerini ifade ederek, “OSB faaliyet yürüten sanayici ve esnafımız zor günler geçiriyor. Seçim döneminde de seçim bittikten sonra da vatandaşlarımızdan gelen şikayetlerin başında emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti yer alıyor. Tüm siyasi partilere mensup milletvekilleri de en çok bu konudaki taleplerle karşı karşıyadır. Partimiz ve milletvekillerimiz bu konuda yoğun bir mesai harcıyor. Biz MHP olarak bu sorunun çözümü için elimizden gelenin fazlasını yapmak için çalışıyoruz” dedi.

45 GÜNLÜK SÜRE HENÜZ BAŞLAMADI

TBMM İçtüzüğü’nün 37. maddesine göre, tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren görüşmelerin en geç 45 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. CHP, İYİ Parti ve MHP milletvekillerinin teklifleri henüz TBMM Başkanlığı tarafından esas ve tali komisyonlara sevk edilmedi. Bu nedenle, 45 günlük süre başlamadı. Önümüzdeki günlerde sevk işleminin gerçekleşmesi bekleniyor.

OLASI BİR EYT DÜZENLEMESİ OLURSA EMEKLİLİK YAŞI KAÇ OLACAK?

Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Meclis’in açılmasıyla Genel Kurul’a gelir ve kabul edilirse Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenleme onaylanırsa, 8 Eylül 1999’dan önce işe başlayanlar erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak. Bu yaş kadınlarda 38, erkekler 43 olabilecek.

EMEKLİLİKTE ŞARTLAR NELERDİR?

Ülkemizde çalışan kişilerin emekli olabilmeleri için kanunların belirlediği iki şartı yerine getirmesi gerekir. Bu şartların birincisi; öncelikle çalışanın prim günü sayısını doldurması gerektiğidir. Yeni işe başlayan kişilerde bu prim sayısı 7200 olarak bilinmektedir. İkinci şart ise yaş sorunudur. Yani kişinin sadece prim gününü doldurması yetmez. Bunun yanında kişinin emeklilik yaşını da doldurması gerekiyor. Her ne kadar amaçları aynı olsa bile işleyiş ve ücret bakımından iki konu birbirinden farklılık gösteriyor. Yani yalnızca bir şart ile emeklilik söz konusu olamıyor.

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur’ dur. Bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK’lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir.

Prim gününü dolduran ancak yaş şartı olduğu için yaş şartını dolduramayan çok sayıda kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu altında sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor. Konunun Meclis’in açılmasıyla birlikte yeniden gündeme gelmesi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenleme yapılması bekleniyor.

 

SON DAKİKA AYT İÇİN GÜZEL HABER

Emeklilikte yaşa takılana güzel haber

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifleri Meclis’e sunulmuştu. Şimdi de bu teklifin komisyonlarda ele alınacağı ortaya çıktı. Yeni gelişme 100 binlerce emekli adayını umutlandırdı
 

Emeklilikte yaşa takılanların sorunu 2008’den beri devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkurlu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu. Örneğin; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekli olabiliyordu.

PRİM ŞARTI 7 BİNE ÇIKTI

Fakat 1999’da emeklilik yaşı ve istenen prim şartı arttı. 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere ‘kademeli yaş’ şartı getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

HER KAPIYI ÇALDILAR

İşte bu uygulama milyonlarca kişiyi mağdur etti. Emekliliğine kısa süre kalanlar düzenlemeden sonra yıllarca beklemek zorunda kaldı. Bu kişilere ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ ya da ‘EYT’ deniliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar sorunlarına çare bulmak için siyasi partiler dahil her kapıyı çaldı. Talepleri kanun teklifiyle Meclis gündemine de geldi.

KOMİSYONDA GÖRÜLECEK

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem’in verdiği teklifin yakın bir tarihte ilgili komisyona havale edildiği öğrenildi. Bir başka deyişle konu artık Meclis’te detaylıca incelenecek. Düzenlemeyi çoğu milletvekili destekliyor. Tamda bu gelişme yaşanırken Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

‘ARALIK SONU BİTER’

Aldıkları bilgilerin kendilerini umudun çok daha yüksek seviyesine taşıdığını belirten Özüpak, “Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ile yaptığımız görüşme sonrasında; ‘Sizin sorunlarınızı biliyoruz ve bunlarla ilgili çalışma başlattık’ dediğini bizzat kendi ağzından duydum. Bizlere umut verdi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’la görüşmemiz oldu. Komisyona giden iki tane teklif var. onların takibini yapıyoruz. Bize göre aralık sonuna kadar bu işler bitecek. Umudumuz bu yönde inancımız bu yönde” dedi.

SİYASET ÜSTÜ BİR BAKIŞ AÇISIYLA…

Milletvekillerinin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili hazırladığı kanun teklifleri ile destek açıklamalarının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali sekreteri Ömer Kurnaz, “Toplumsal bir mağduriyete dönüşen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı” dedi. (POSTA)