Dolar 32,3676
Euro 34,9560
Altın 2.325,34
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

ASKERİ ŞURADA NELER OLDU? EMEKLİ JANDARMA ALBAY YAZDI…

ASKERİ ŞURADA NELER OLDU? EMEKLİ JANDARMA ALBAY YAZDI…
24 Mayıs 2020 09:05
508

2015 yılı Yüksek Askeri Şura’sında neler oldu?
 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, Başbakan olarak başkanlık yaptığı, 03 Ağustos 2015 yılı YAŞ toplantısıyla ilgili olarak, “Ben ve MİT Başkanı Hakan Fidan ısrar ettik; ama darbe girişiminde Genelkurmayda tutuklanan Mehmet Dişli son anda emekli edilmedi” şeklindeki açıklamaları yeni bir gündem oluşturdu.

Gazeteci Aytunç ERKİN yazısında “Tümgeneral Mehmet DİŞLİ’nin 2015’de emekli edilmesini kim engelledi?”  diye sordu. Pek çok gazete ve haber sitesi konuyu manşetlerine taşıdı. Televizyon programlarında da benzer sorular soruldu.

Tüm bu tartışmaların odak noktasında olan MSB’lığı, tıpkı Amiral Cihat YAYCI’nın pasif göreve atanmasında olduğu gibi, yine sessiz kaldı. Anlaşılan MSB’lığı sessiz kalarak ucu kendine dokunabilecek tartışmalardan uzak durmayı amaçlıyor. Ama bu sessizlik, kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin de büyümesine neden oluyor.

“2015 YAŞ’da ne oldu?” sorusuna cevap vermeden önce 2015 YAŞ’da kimler vardı ona bir bakalım. YAŞ’ın yapısı Cumhurbaşkanlığı sistemine geçince tamamen değiştirildi. O dönem YAŞ’a, şimdiki sistemde bulunmayan, Başbakan başkanlık ediyordu.

Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı Çakmak Salonunda yapılan toplantıya; Başbakan DAVUTOĞLU’nun yanı sıra, Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet ÖZEL, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi AKAR, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent BOSTANOĞLU, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın ÖZTÜRK, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah ATAY ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER ile YAŞ üyesi diğer komutanlar katıldı.

2015 yılındaki YAŞ üyelerinden sadece ikisi halen görevde; MSB Hulusi AKAR ve Genelkurmay Başkanı Yaşar GÜLER. 2015 YAŞ’da dikkat çeken bir isim ise darbenin bir numarası olarak ifade edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Akın ÖZTÜRK, 2015 YAŞ’da Hava Kuvvetleri Komutanlığından alınacak ama emekli edilmeyerek, YAŞ üyesi olarak o zamana kadar mevcut olmayan bir göreve atanacaktır. Demek ki, Mehmet DİŞLİ’yi emekli ettirmeyen ve hatta terfi ettiren irade, hakkında benzer iddialar olan Akın ÖZTÜRK’ü de emekli etmek yerine, görevde tutmayı ve Genelkurmay Karargâhında bir görev vermeyi uygun buldu.

Mehmet DİŞLİ’nin, Başbakan ve MİT Müsteşarı tarafından, FETÖ bağlantısı nedeniyle emekliliği istenirken terfi ettirilmesi ve sonrasında 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanına darbe emrini zorla imzalatmaya kalkması ve Akıncı Üssüne götürmesinin yorumunu okuyucuya bırakmak gerekiyor.

Mehmet DİŞLİ’nin 2015 yılındaki terfisi sonrasında, görevli olduğu Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığı kadrosunun, Mehmet DİŞLİ ile uyumlu olacak şekilde Tuğgeneral rütbesinden, Tümgeneral rütbesine çıkarıldığını da belirtelim. Ayrıca meslek hayatı boyunca, yaklaşık 13-14 yıl kadar, Hulusi AKAR ile birlikte görev yaptığını da söyleyelim.

2015 YAŞ’da yapılan bir değişiklik de Genelkurmay Başkanlığına Hulusi AKAR’ın getirilmesidir. Bu nedenle Ahmet DAVUTOĞLU, “O dönem Sayın Hulusi AKAR ve Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelerek bunların iki kademeli tasfiyesini öne aldık. Bir grubu şimdi, diğer grubu sonra…” demektedir. Yani bu konu, o yıl emekli olacak Necdet ÖZEL ile görüşülmemiş ve Genelkurmay Başkanı olacak olan Hulusi AKAR ile görüşülmüştür.

YAŞ hazırlıkları aslında günler öncesinden tamamlanır, Çok ani değişiklikler olmaz. Ama FETÖ son ana kadar, kendi menfaatleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürür. Nitekim 2015 YAŞ’da buna benzer faaliyetleri olmuştur.

Bunlardan birisi de, bir Jandarma Kurmay Albay terfisi ile ilgilidir. Jandarma Genel Komutanlığının 2015 yılı terfi listesinde yer alan, Jandarma Kurmay Albaya ilişkin son anda bir olumsuzluk ortaya atılır. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah ATAY’ın önüne, Şura salonunda bir tweet çıktısı konur.

Bu tweete göre, Kurmay Albayın kızı, hükümeti eleştiren bir paylaşımda bulunmuştur. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah ATAY’dan, Kurmay Albayın terfisinin tekrar değerlendirilmesi istenir.

İşin ilginç tarafı, Kurmay Albayın kızının hiçbir sosyal medya hesabı yoktur. Tamamen sahte olarak üretilmiş bir tweettir. Allah’tan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah ATAY, bu tweeti ciddiye almaz ve büyük bir dirayet göstererek, kararından geri adım atmaz.

Böylece Kurmay Albay o yıl Tuğgeneral rütbesine terfi ederek, Jandarma Genel Komutanlığında FETÖ ile de mücadelede çok önemli sayılan bir göreve getirilir. Darbenin önlenmesine de yaptığı çalışmalarla çok büyük katkı sağlar. Tabi ki O’nun bu başarısı da daha sonra ödülsüz bırakılmaz ve görev süresi dolmadan, rütbe bekleme süresinin üçüncü yılında emekli edilir.

FETÖ, YAŞ’a çok önem vermiş ve TSK’yı ele geçirmek için YAŞ hazırlıklarını yapan Kuvvet Komutanlıklarındaki şube müdürlüklerini ele geçirerek, Şura listelerini şekillendirmeye buralardan başlamıştır. Genelkurmay Başkanlığı karargâhında YAŞ hazırlıklarının yapıldığı, Personel Plan Yönetim Daire Başkanının Tuğgeneral Mehmet PARTİGÖÇ ve General-Amiral Şube Müdürü Kurmay Albay Cemil TURHAN olduğunu ve bunların darbe emrini ve mesajlarını 15 Temmuz gecesi imzaladığını da unutmayalım.

Şimdi biraz daha geriye gidelim. 2013 YAŞ’da Jandarma Genel Komutanlığı terfi listesinde yer alan bir Jandarma Albay, Youtube’da yayınlanan bir haber ile terfi listesinden çıkarılarak, yerine Jandarma Albay M.D. yazılır. Bu işlemin yapılışı 01.08.2013 saat:17:45’dir. M.D.nin terfi ettikten sonra 15 Temmuz darbe emrinde isminin yer aldığını ve ihraç edildiğini, terfi listesinden çıkarılan Jandarma Albayın ise, 15 Temmuz gecesi Birliğini darbeden uzak tutmaya çalıştığını ve Cumhurbaşkanına suikast düzenleyecek darbecileri Muğla’da yakalayan Albay olduğunu, ancak 15 Temmuzdan sonra terfi edebildiğini de ifade edelim.

Tüm bunlardan çıkan sonuçlardan ilki; FETÖ için YAŞ’ları kontrol etmek çok önemlidir. Bu nedenle kumpaslarına ve iftiralarına son ana kadar devam eder. Kendisine engel gördüklerini tasfiye etmeye çalışırken, kendi elemanlarını korumaya ve terfi ettirmeye çalışır.

Bir diğer sonuç ise, YAŞ’a sorunsuz girenlerin büyük çoğunluğunun FETÖ ile ilgili olmalarıdır. FETÖ bunların önünü açmak için, diğerlerine her türlü kumpası yapmaktadır. Birileri mahkeme salonlarında sürünürken, FETÖ’nün yol verdikleri hızlı adımlarla ve sorunsuz bir şekilde zirveye doğru ilerlemektedir.

Benim sorum ise, “Mehmet DİŞLİ, Akın ÖZTÜRK ve MİT listesinde gösterilen diğer FETÖCÜLERE 2015 YAŞ’da gösterilen yaklaşım, niçin FETÖMETRE ve Mavi Vatanın mimarı Cihat YAYCI’ya gösterilmedi?”

Av. Güven ŞAĞBAN
Eski Jandarma İstihbarat Plan ve Güvenlik Daire Başkanı