OYAK açıklama yaptı.
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 60. Genel Kurulda nemaların % 20,5 açıklanması sonucu üyelerine açıklama yaptı.
Üye grişi ile OYAK web sitesine girildiğinde açıklamaya erişilebilmektedir.
İŞTE O AÇIKLAMA
EMS Kar Payı Ortaklığı ve Gelir Paylaşımı Bilgilendirmesi
01 Temmuz 2020
Değerli Üyelerimiz,
OYAK 205 sayılı Kanun ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine tabi, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ek sosyal güvenceler sağlayan bir tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olup; faaliyetlerini 205 sayılı Kanun ve bu kapsamda düzenlenen mevzuat ile Genel Kurul kararları çerçevesinde yetkili organları eliyle yürütmektedir.
OYAK, bir yandan üyelerce arzulanan hizmetleri bir şirket anlayışı içinde en üst standartlarda yerine getirirken, diğer yandan da üyelerine sürdürülebilir nema sağlamaya yönelik olarak, çevre ve toplum duyarlılığı içinde, bir holding yaklaşımı çerçevesinde portföy ve şirket yatırımları yapan, tüm faaliyetlerinde aktüeryal dengeyi öncelikle gözeten bir tamamlayıcı mesleki emeklilik fonudur.
OYAK, üyelerine olan sürdürülebilir nema verme temel taahhüdünü yerine getirmede çok önemli bir role sahip olan şirket portföyünün sürekli gözden geçirilerek güncellenmesine ve nemaya olumlu katkı sağlayacak yeni yatırımların yapılmasına önem vermektedir. Bu doğrultuda OYAK her zaman değişimi ve gelişmeleri yöneterek, üyelerimizin emaneti olan birikimleri korumak ve artırmak bilincindedir.
Bu kapsamda 27.06.2020 tarihinde gerçekleştirilen OYAK 60’ıncı Olağan Genel Kurulu’nda; OYAK’ın 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde hazırlanan ve bağımsız denetimden geçen 2019 yılı konsolide finansal tabloları baz alınarak hazırlanan teknik tabloların kabulüne ve toplam dağıtıma esas kaynağın tamamının, bireysel üye ortalama rezervine %20,5 olarak gerçekleşen nema oranında uygulanarak yansıtılmasına karar verilmiştir.
Bilindiği üzere Emekli Maaşı Sistemi (EMS), 205 Sayılı OYAK Kanunu’nun 20’inci ve 21’inci maddelerinde esası belirlenen ve emeklilik yardımı almaya hak kazanarak OYAK daimî üyeliği sona eren üyelerin, OYAK gelirleri ile sosyal yardım ve hizmetlerden yaşamları boyunca yararlanmalarına imkân tanıyan bir sistemdir. Tamamen isteğe bağlıdır, zorunlu değildir. OYAK daimî üyeliği sona eren üyeler isterlerse Emeklilik Yardımlarının 1/4‘ünü, 2/4’ünü, 3/4’ünü veya tamamını Sistem’de bırakarak, OYAK gelirleri, sosyal yardım ve hizmetlerden yararlanmaya devam edebilmektedir.
Emekli Maaşı Sistemi, alışılageldiği anlamda düzenli bir maaş uygulaması değil, bir tür kâr payı ortaklığı ve gelir paylaşımı esasına dayalı bir sistem olup; temelinde o yılın nema oranına göre elde edilen gelirin yarısının 'maaş' adı altında üyelere ödenmesi esasına göre yürütülmektedir. Önemle belirtmek gerekir ki; maaş adı altında ödenen bu gelir, OYAK’ın nema oranına ve üyenin rezervine bağlı olup dönemler arasında farklılıklar gösterebilmekte, memur maaşı ya da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen emekli maaşları gibi belirli bir oran ya da katsayıya göre periyodik bir artış içermemektedir.
Yukarıda belirtildiği üzere, “maaş” adı altında yapılan gelir ödemeleri kazanılan gelire bağlıdır. Yıllar içerisinde ekonomik konjonktürdeki (dünya ve ülke ekonomisindeki gelişmeler) değişimlere ve OYAK’ın yatırım stratejilerine bağlı olarak kâr payı oranlarında farklılıklar görülebilmektedir. Kâr payı oranının bir önceki yıla nazaran düşmesi durumunda yıllık enflasyonun üzerinde kâr payı elde edilse dahi yıl içerisinde oluşan toplam gelire göre üyeye ödenecek “maaşlar” düşebilmektedir. Nitekim Emekli Maaşı Sistemi’nin maaş vermeye başladığı 1997 tarihinden bu yana bazı yıllarda maaşlar bir önceki yıla göre düşüş göstermiş, bazı yıllarda ise artış göstermiştir. Bu artış oranları da birbirinden farklılık göstermektedir. Maaş değişimlerine ilişkin örnekler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tabloyu düzgün görüntüleyemiyorsanız lütfen buraya tıklayınız.
EMS’de ödenen maaşların artıp/azalması durumu tamamen yıllar içinde elde edilen nema oranındaki değişimle bağlantılıdır.
205 sayılı OYAK Kanunu ve Emekli Maaşı Bağlanması Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen devir işlemlerinde;
Dönem başı rezervi olarak bir önceki yıl 14 Ocak tarihli kesinleşen maaşlar dâhil rezerv esas olarak alınmaktadır. Dönem başı rezervinden devir yapılan yıl içinde ödenen maaşlar düşülerek hesaplanan ortalama rezerve, kesinleşen nema oranı uygulanarak yıllık brüt gelir bulunmaktadır. Bulunan brüt gelirden riziko primi ve masraf primi düşülerek net gelire ulaşılmaktadır. Elde edilen net gelir, bir yıl önceki yıl 14 Ocak tarihli maaşlar dâhil rezerv tutarına eklenerek cari yıl 14 Ocak tarihli ödenecek maaşlar dâhil rezerv tutarı elde edilmekte ve üyelerimize yeni dönemde ödenecek maaşlar ayrılarak bulunan rezerv tutarı cari yıl 14 Ocak tarihli maaşlar hariç rezerv tutarı olarak bildirilmektedir. Kalan kâr payının üyenin tercihine göre en fazla %50’si %5 orana göre hesaplanan garanti gelirle birlikte yıllık maaş tutarını oluşturmaktadır.
27 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen 60’ıncı Olağan Genel Kurul’da açıklanan %20,5 nema oranı ile OYAK 2019 yılında üye rezervlerine enflasyonun üzerinde bir getiri sağlamıştır. 2019 yılı gerçekleşen neması doğrultusunda üye rezervlerinde artış olmasına rağmen, 2020 yılında Sistem’den “maaş” alacak üyelerimizin 2019 yılına ait nema oranının bir önceki yıl nema oranına göre düşük olması nedeniyle halen almakta oldukları “maaşları”, 2019 yılına göre düşüş göstermiştir.
OYAK’ın üyelerine olan temel yükümlülüğü, üye birikimlerini sürdürülebilir nema oranları ile büyüterek üyelerine yüksek miktarlarda emeklilik yardımı sağlamaktır. Bu nedenle OYAK, kurulduğu günden bugüne enflasyonun üzerinde nema sağlayarak üyelerinin birikimlerini reel anlamda büyütme gayreti içinde olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
OYAK ile ilgili her türlü sorunuz için 0 312 415 61 00 numaralı hattan OYAK Üye İletişim Merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz.
Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür eder, bilgi edinilmesini rica ederiz.
Saygılarımızla,
OYAK