Dolar 32,5785
Euro 34,6971
Altın 2.521,50
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Yağmurlu
Ankara
20°C
Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 26°C

DOLAR, EURO VE ALTIN UÇTU!

DOLAR, EURO VE ALTIN UÇTU!
23 Mayıs 2018 11:37
141

Dolardan peş peşe son dakika haberleri: Dolar durmuyor, yine yeni rekor
 

Dolar haftalardır hızlı yükselişini sürdürüyor. Gün içinde birden fazla rekor görüyor. Dolar 4.92’yi aştı. Saat 10:41’de 4.80 civarında olan dolar 11:04’te 4.92 oldu, 11:18’de tekrar 4.80’e indi. Dolar inanılmaz hareketli bir 41 dakika geçirdi.
 

Dolardaki yükseliş devam ederken euro da rekorunu tazeledi. Bankacılar TCMB’den ve ekonomi yönetiminden son dönemde kaybolan güveni yeniden tesis edecek bir adım veya adımlar beklediklerini belirtiyor.

Şu anda ziraat bankası verilerine göre, Dolar/TL 4.811 / 4.852’ten Euro/TL 5.641 / 5.689’dan işlem görüyor.

Birçok bankacı TCMB’nin 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında “hatırı sayılır” bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB’nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. TCMB’den 7 Haziran’dan önce faiz artışı beklentisi TL’nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor.

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Kur 4.80’in üzerini Asya seansında gördü, likiditenin kuruduğu, spreadların açıldığı bir ortamda. Bu seviyeler biraz dengelenebilir belki ama yine de baskı devam ediyor, genel durum TL’de değer kaybı üzerine” dedi ve şöyle devam etti:

“TL’deki düşüş artık dünya piyasalarının da gündeminde ve Türkiye riskinin diğer EM’lere bulaşma riskinin arttığına dair yorumlar da yapılıyor. Fitch ve S&P’den de Türkiye’nin para politikasına ilişkin olumsuzluklar ve finansal istikrara dair risklerin artmasıyla olumsuz açıklamalar var. Kredi notu için de risk oluşturan bir etmen ve bunların uyarılarını yapmış oldular. TCMB’nin kayda değer bir adım atma gerekliliği artıyor.”

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının Haziran ayında yapılacak seçimlerden sonra keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.

Fitch ayrıca bu durumun daha zorlu küresel finansman koşullarının Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edeceği bir zamanda gelmesinin muhtemel olduğunu da dile getirdi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz söylemlerine de yer verildi.

S&P ise piyasadaki baskının azalmaması halinde Türkiye’nin durağan görünümünün tekrar gözden geçirilebileceğini açıkladı.

 

ALTIN DURDURULAMIYOR

Altın fiyatları durmuyor: Bugün çeyrek altın ve gram altın ne kadar oldu? 23 Mayıs güncel altın fiyatları…

Altın yüksek uçuşunu sürdürüyor. Bugün çeyrek altın ve gram altın ne kadar oldu? Cumhuriyet altını ve küçük altın kaç lira? soruları büyük merakla araştırılıyor. Gram altın 197,9 lira, çeyrek altın 323 lira ve Cumhuriyet altını 1.319 liradan işlem görüyor. Altın fiyatları 23 Mayıs Çarşamba günü de geçen hafta başlayan yükselişine devam ediyor. Finans Uzmanı İslam Memiş, yurt içi piyasalarda dolar/TL’nin 4,80’in üzerini gördüğü saatlerde, altının gram fiyatının da 200 liraya çıktığını kaydetti. İşte 23 Mayıs 2018 altında güncel durum…

Altının gram fiyatı, bugünün ilk saatlerinde 200 lira sınırına kadar yükselmesinin ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,68 artışla 197,9 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı’da çeyrek altın 323 lira, Cumhuriyet altını da 1.319 liradan satılıyor.   İstanbul’un kalbinin attığı Kapalıçarşı’da ise altın fiyatlarında son durum nedir? İşte güncel çeyrek ve gram altın fiyatları…

GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının gram fiyatı, günün ilk saatlerinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 200 lirayı test etmesinin ardından 197,9 lira seviyesinde dengelendi. Dün, dolar kurundan bulduğu destekle alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının gram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,93 değer kazancıyla 193,8 liradan tamamladı. Gram altın 198,12 liradan alınırken, 198,19 liradan satılıyor.

Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izleyen altının ons fiyatı şu dakikalarda önceki kapanışına göre yüzde 0,1 azalışla 1.289,5 dolardan işlem görüyor.  AA Finans Analisti İslam Memiş, yurt içi piyasalarda dolar/TL’nin 4,80’in üzerini gördüğü saatlerde, altının gram fiyatının da 200 liraya çıktığını kaydetti. Dolar kurunun, agresif ve sağlıksız yükselişini sürdürdüğünü ifade eden Memiş, “Altının gram fiyatının yeni hedefi 205 lira seviyesi olabilir. Altının ons fiyatının ise tepki alımlarıyla 1.300 dolar seviyesine kadar yükselebileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

ÇEYREK ALTIN:  Çeyrek altın ise 308,27 liradan alınırken 315,23 liradan satılıyor.

YARIM ALTIN: Yarım altın da 614,61’den alınırken 630,47 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTIN: Cumhuriyet altını ise 1274,00 liradan alınıp 1286,00 liradan alıcı buluyor.

ALTIN NEDEN DEĞERLİ?

Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.

ALTIN NERELERDEN ÇIKARILIR?

Okyanus dipleri, akarsuların kumlu yatakları ve volkanik kuvarslar içerisinde altın madenleri yeryüzüne çıkar. Buralarda yeryüzüne çıkan altınların külçe halinde oldukları bilinmektedir. Sel yatağı kumlarının içerisinde ortaya çıkan altının kumdan ayırt edilmesi son derece kolaydır. Yassı ve yuvarlak bir kap altını ayırt etmekte kullanılan bir araç ve gereçtir. Okyanus diplerinde ve nehir yataklarında altın bulmak için ise tarak makinelerinden yararlanılır. Küçük parçacıklar halinde bulunan altınlar kuvars kayalıklarında ortaya çıkarlar.

 

Dolar neden yükseliyor?

Türk Lirası erken seçim çıkışından bu yana yüzde 20 değer kaybetti. Değer kaybının nedenleri arasında bozulan mali disiplin, iç siyasi belirsizlikler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını beyanatları ve doların küresel güçlenmesi bulunuyor. Şirketlerin mayıs ayındaki yüklü dış borç ödemesi de doların ateşini yükseltiyor.

Devlet Bahçeli’nin erken seçimi işaret ettiği 17 Nisan Salı günkü grup toplantısından sonra dolar 4.10 seviyesindeydi. Bir gün sonra Bahçeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek seçimin tarihini 24 Haziran 2018 olarak açıkladı. Bu kararı piyasa ilk başta olumlu karşıladı. Öyle ki dolar altı kuruş gerileyerek 4.04’e indi daha sonra 4.07 seviyesinden devam etti.

Ne olduysa bundan sonra oldu. Türkiye iç siyasetinde bir belirsizlik başladı. Seçimlere hangi partinin katılıp katılamayacağı merak konusu oldu. Seçim vaatlerinden dolayı mali disiplinden ciddi anlamda ödünler verildi.

MALİ DİSİPLİN BOZULUYOR

Emekliye iki bayramda 1000’er TL, benzinde ÖTV ayarı gibi adımlar Maliye’yi zorlamaya başladı.

Şirketlerin dış borç geri ödemeleri de doları tırmandırıyor. Bu yılın en yüklü geri ödemesi 10.9 milyar dolarla içinde bulunduğumuz mayıs ayında.

ABD’nin Çin ile ticaret savaşında attığı karşılıklı adımlar doları küresel ölçekte güçlendirdi.

Merkez Bankası’nın kura müdahalesinin gecikmesi artışın bu denli olmasının sebeplerinden biri olarak yorumlanıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P’den art arda Türkiye için uyarı açıklamaları yapılmaya başlandı. Hal böyle olunca Türk Lirası dolar karşısında son 3 haftada yüzde 20 değer kaybetti.

‘MERKEZ MÜDAHALEDE GECİKİYOR’

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı bu hafta sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada Merkez Bankası müdahale etmedikçe kurdaki yükselişin devam edeceğini söyledi. Nalbantlı, dış borç ve özel sektörün borcunda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade ediyor.

1 YIL İÇİNDE BORÇ 200 MİLYAR DOLAR

Nalbantlı sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: Özellikle dış borç ve reel sektör döviz borcu tarafında çok ciddi sıkıntılar var. Son kur hareketi reel sektör net döviz borcunu 167 milyar TL artırdı. 1 yıl içinde ödenmesi gereken borç 200 milyar dolar. 1 Ocak itibarıyla 605 milyar TL değerinde olan dış borcumuz 18 Mayıs itibarıyla 718 milyar TL tutarında. Borçların GSYH oranı ise 2001 krizi seviyesinin üzerine çıkmış durumda.

Kurdaki yükselişin önüne geçmek için Merkez Bankası’nın ciddi bir faiz artışı yapması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta yapılan Erdoğan ve Çetinkaya görüşmesi sonrası bir hamle gelecek beklentisi ile dolarda sert aşağı hareket görülmüş, hamle gelmeyince kur yeniden yükselmişti. Siyasi cephenin faizleri indireceğiz söylemleri devam ettiği sürece kurdaki yükseliş maalesef durmayacaktır.

GCM Foreks Araştırma Uzmanı Enver Erkan yaptığı değerlendirmede ABD ve Çin’in karşılıklı gümrük vergilerini devreye alma kararlarının doları güçlendirdiğini belirtti. Erkan, “Merkez Bankası kaynaklı katalist haber akışı söz konusu olmazsa TRY’de de değer kaybı eğilimi devam edebilir. Tahvil faizlerimiz, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın artması ve 290’a yükselen CDS’ler çerçevesinde yukarıya doğru iyice ivmelenmiştir” diyor.

 

DÜN GECE NE OLDU?

Türk Lirası’nda dün gece ne oldu?

Japon borsalarında yapılan işlemlerle dün gece Türk Lirası 4.80 seviyesini aştı.

Türk Lirası dün Japon borsalarında yapılan işlemlerle 4.80 seviyesinin üstüne çıktı. Bloomberg’ün haberine göre Gaitame.com analisti Takuya Kanda Lira’nın ilk kez 24 yen seviyesinin altına indiğini söyledi.

Kanda, “Türk Lirası tarihte ilk kez 24 yen seviyesinin altına düşünce Japonya’da kaldıraçlı işlem yapan yatırımcılar stop-loss çalıştırmaya başladı. Çarşamba gecesi hızlanan işlemlerle liranın değer kaybı bir anda yüzde 3’ü aştı. Bu durum Güney Afrika Randı ve Endonezya Rupi’sine de negatif yansıdı.” diye konuştu.

Japon yatırımcılar evdeki faiz oranları yüzde 0 olduğu için başka ülke piyasalarına karşı bir iştah duyuyorlar.